Το σύμπλεγμα βιταμίνη “Β” – δυναμώνει το νευρικό σύστημα

Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 24

Το φυλλάδιο αυτό δεν έχει την πρόθεση να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με την κάθε βιταμίνη.
Aν έχετε προβλήματα υγείας ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε τα συμπληρώματα.
(Οι ακόλουθες πληροφορίες είναι παρμένες από το βιβλίο HOW TO GET WELL του PAAVO AIROLA).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 ΘΕΙΑΜΙΝΗ
Έλλειψη βιταμίνης Β μέσα στον οργανισμό μπορεί να προκληθεί από υπερβολική χρήση τυποποιημένων και επεξεργασμένων τρο-φών.
Σημαντικές ιδιότητες: Αντινευρωτική, αντιγηραντική. Βοηθά στον αποτε-λεσματικό μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδα-τανθράκων. Βοηθά την ανάπτυξη, προστατεύει τους μυς της καρδιάς, τονώνει τη δράση του εγκεφά-λου. Απαραίτητη για όλο το νευρικό σύστημα. Προ-λαβαίνει τη δυσκοιλιότητα. Διατηρεί σε κανονικά επίπεδα τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Βελτιώνει την κυ-κλοφορία του αίματος. Εμποδίζει την κούραση και αυξάνει την αντοχή.
Φυσικές πηγές: Μαγιά μπίρας, φύτρα σταριού, πίτουρο, πίτουρα ρυζιού. Στα περισσότερα δημητριακά (ειδικά στο στάρι, βρώμη και ρύζι), στις ρίζες και στους σπό-ρους, στα καρύδια, στα φασόλια, ειδικά στη σόγια, στο γάλα και τα γαλα-κτερά προϊόντα, στα παντζάρια, στις πατάτες, στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ
Σημαντικές ιδιότητες: Απαραίτητη για την ανάπτυξη και την καλή υγεία γενικά_ ειδικά για τα μάτια, τα νύχια και τα μαλλιά. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη.
Φυσικές πηγές: Γάλα, τυριά, ακατέργαστα δημητριακά (με όλο τους το πίτουρο), μαγιά μπίρας, σπέρμα σταριού, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, συκώτι, βρασμένα φυλλώδη λα-χανικά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 ΝΙΑΣΙΝΗ
Σημαντικές ιδιότητες: Εναντίον της πελλάγρας, σημαντική για την κυκλο-φορία και το νευρικό σύστημα. Διατηρεί κανονική πεπτική λειτουργία και τον μεταβολισμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Μπορεί να προλαβαίνει ημικρα-νίες και πονοκεφάλους. Διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει την κακή κυκλοφορία του αίματος.
Φυσικές πηγές: Μαγιά μπίρας, σπέρμα σταριού, πίτουρο ρυζιού και φλοιός ρυζιού, καρύδια, ηλιόσποροι, φιστίκια, προϊ-όντα ακατέργαστων σιτηρών, μαύρο ρύζι, πράσινα λαχανικά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Βοηθά στην αφομοίωση των τροφών και στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών, ειδικά στον μεταβολισμό των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Δραστηριοποιεί πολλά ένζυμα. Βοηθά στη σωστή λει-τουργία του νευρικού συστήματος και του εγκε-φάλου. Συμβάλλει ουσιαστικά στην ομαλή διαδι-κασία των αναπαραγωγικών λειτουργιών και στην ομαλή έκβαση του τοκετού. Χρησιμοποιείται σαν προληπτικό μέτρο για ανωμαλίες του νευρικού συστήματος και του δέρματος, όπως π.χ. την ακμή. Προστατεύει τον οργανισμό από εκφυλιστικές πα-θήσεις – όπως π.χ. την υψηλή χοληστερίνη, ορι-σμένα είδη καρδιακών νοσημάτων και τον διαβήτη. Προλαβαίνει τη φθορά των δοντιών. Χρησιμοποιεί-ται σαν φυσικό διουρητικό. Προλαβαίνει ή μειώνει την ένταση του προεμμηνορροϊκού οιδήματος_ επίσης, βοηθά σε προβλήματα παχυσαρκίας – αν αυτά οφείλονται σε κατα-κράτηση υγρών-. Άνθρωποι που υπέφεραν από την ασθένεια του Πάρκινσον αντέδρασαν σε ενέσεις Β6 (σε συνδυασμό με μαγνήσιο). Η Β6 είναι απα-ραίτητη για την αφομοίωση της βιταμίνης Β12 και για την παραγωγή
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η μαγιά της μπίρας, οι μπανάνες, το αβοκάντο, το πιτυρούχο στάρι, τα φασόλια σόγιας, τα καρύδια, η μαύρη μελάσα, τα πεπόνια, το λάχανο, το γάλα, ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα πράσινα, πλατύφυλλα λαχα-νικά, οι πράσινες ντομάτες, τα καρότα και τα φιστίκια. Οι ωμές τροφές περιέχουν περισ-σότερη Β6 από τις μαγειρεμένες. Το μαγείρεμα και η επεξεργασία των τροφών καταστρέφουν τη Β6.
ΒΙΟΤΙΝΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Συμβάλλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών. Συσχετίζεται με την τριχοφυϊα του κε-φαλιού και με την υγιή κατάσταση των μαλλιών. Προλαβαίνει την τριχόπτωση. Διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες κι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ελονοσίας.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η καλύτερη και πλουσιότερη πηγή είναι η μαγιά της μπίρας. Επίσης, πηγές βιοτίνης είναι το ακατέργαστο ρύζι, τα φασόλια σόγιας, το συκώτι. Τέλος, η βιοτίνη παράγεται σε φυσική μορφή στα έντερα, εφόσον ή εντερική χλωρίδα είναι φυσιολογική.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9. ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Σαν συνεργάτης της βιταμίνης Β12 το φολικό οξύ είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή ερυ-θρών αιμοσφαιρίων. Απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη διαίρεση όλων των κυττάρων του σώματος. Βοηθά το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και συμβάλ-λει στην ομαλή ανάπτυξη. Σημαντικός παράγων στις θεραπευτικές και επουλωτικές διαδικασίες. Συμβάλλει στη δημιουργία αντισωμάτων για την πρόληψη και καταπολέμηση μολύνσεων. Βασικό συστατικό για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Βοηθά στην πρόληψη του πρόωρου ασπρίσματος των μαλλιών. Ενδείκνυται για περιπτώσεις διάρροιας, υδρωπικίας, στομαχικού έλκους και κλιμακτηριακών προβλημάτων. Έχει επίσης χρησιμο-ποιηθεί σε θεραπευτικές αγωγές για αρτηριοσκλή-ρωση, κυκλοφορικές διαταραχές, αναιμία, κακώ-σεις ή εγκαύματα από ακτινοβολίες.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Τα σκούρα, πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, ορισμένα είδη φασολιών, οι πατάτες, το σπανάκι, το μαρούλι, η μαγιά της μπίρας, τα μανιτάρια, τα καρύδια, τα φιστίκια και το συκώτι.
ΡΑΒΑ (ΠΑΒΟ)
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Προωθεί την ανάπτυξη. Κινητοποιεί τον μεταβολισμό κι όλες τις ζωτικές διαδικασίες της ζωής, πιθανότατα σε συνδυασμό με το φολικό οξύ. Προληπτικό μέτρο για τις μεταβολές του δέρματος, λόγω ηλικίας, και για το άσπρισμα των μαλλιών. Έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το παντοθενικό οξύ, τη χολίνη και το φολικό οξύ για την καταπο-λέμηση του ασπρίσματος των μαλλιών, σημειώνοντας κάποια επιτυχία. Βασικό για την υγιή κατάσταση του δέρ-ματος. Απαλύνει τον πόνο από εγκαύματα. Βοηθά στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και ο ερυθηματώδης λύκος.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Η μαγιά της μπίρας, τα προϊόντα ακατέργαστων σιτηρών, το γάλα, τ’ αυγά, το γιαούρτι, το σπέρμα σταριού, η μελάσα και το συκώτι. Το οξύ αυτό επίσης παράγεται από αβλαβείς μικροοργανισμούς σε υγιές εντερικό περιβάλλον.

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:Συμμετέχει σ’ όλες τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Δραστηριοποιεί τα επινεφρίδια και αυ-ξάνει την παραγωγή κορτιζόνης και άλλων ορμονών των επινεφριδίων. Πρωταρχικά χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του στρες. Προληπτικό μέτρο για τις περισσότερες σωματικές και νοητικές εν-τάσεις και τοξίνες. Αυξάνει τη ζωτικότητα. Εξαλεί-φει τις μολύνσεις και επιταχύνει την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες. Βοηθά στη συντήρηση της ομαλής ανάπτυξης του κεντρικού νευρικού συστή-ματος. Μπορεί να προλάβει το πρόωρο γήρας και ιδιαίτερα τις ρυτίδες και άλλες ενδείξεις γήρατος. Μπορεί επίσης να προφυλάξει το σώμα από βλάβες προερχόμενες από εντατικές ακτινοβολίες.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η μαγιά της μπίρας, το πιτυρούχο στάρι, ο βασιλικός πολτός, τα ψωμιά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα λαχα-νικά, τα μπιζελοειδή και τα φασόλια, τα φιστίκια, η ακατέργαστη μελάσα, το συκώτι και ο κρόκος του αυγού.
ΧΟΛΙΝΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Μειώνει την υπερβολική ενα-πόθεση λιποειδών και χοληστερίνης στο συκώτι και τις αρτηρίες. Βασική για την υγιή διατήρηση του μυελώδους περιβλήματος των νεύρων. Ρυθμίζει και βελτιώνει τις λειτουργίες του συκωτιού και της χολής. Η χολίνη χρησι-μεύει για τη θεραπεία της νεφρίτιδας. Μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία πέτρας στη χολή. Χρησι-μοποιείται για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης κι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε θερα-πευτικές αγωγές για την αρτηριοσκλήρωση, τις βλάβες των νεφρών, το γλαύκωμα και τη μυασθένεια.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η κοκκοειδής ή υγρή λεκιθίνη (που γίνεται από φασόλια σόγιας), η μαγιά της μπίρας, το σπέρμα σταριού, ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα πρά-σινα, πλατύφυλλα λαχανικά και τα όσπρια.
ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των μαλλιών και για την πρόληψη της τριχόπτωσης και της φα-λάκρας. Σαν συστατικό της λεκιθίνης συμμετέχει σ’ όλες τις δραστηριότητες της τελευταίας. Ση-μαντική για την υγιή κατάσταση του μυός της καρδιάς. Μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί η χοληστερίνη στο αίμα. Έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική αγωγή της παχυσαρκίας και της σχιζοφρένειας (σαν θρεπτική ουσία για τα κύτταρα του εγκεφάλου).
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η μαγιά της μπίρας, το σπέρμα σταριού, η λεκιθίνη, τα ακατέργαστα σιτηρά (ιδιαίτερα η βρώ-μη και το σιτάρι), τα καρύδια, το γάλα, η ακατέρ-γαστη μελάσα, τα εσπεριδοειδή και το συκώτι.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:Ουσιαστική για την παραγωγή και την αναζωογόνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προληπτικό μέτρο για την αναιμία. Βοηθά στη σωματική ανά-πτυξη των παιδιών.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Το γάλα, τα αυγά, τα παλαιωμένα τυριά (όπως το ροκφόρ), το συκώτι, η ενισχυμένη μαγιά της μπίρας, οι ηλιόσποροι, τα φύλλα του σύμφυτου, η φύκη, οι μπανάνες, τα φιστίκια, ορισμένα είδη σταφυλιών.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β13 – Οροτικό οξύ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ουσιαστική για τις αναζωογονητικές διαδι-κασίες των κυττάρων. Θεωρείται ότι έχει πρωτεύ-ουσα σημασία για την αγωγή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Υπάρχει στο τυρόγαλο (ορρό γάλακτος) και ιδιαίτερα στο ξινόγαλο.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β15
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:Αυξάνει την αντοχή του σώματος όσον αφορά την ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στους ιστούς και στα κύτταρα. Βοηθά στο μεταβολισμό των λιπο-ειδών, δραστηριοποιεί το ενδοκρινικό και το νευ-ρικό σύστημα και είναι ευεργετική για παθήσεις όπως τα καρδιακά νοσήματα, η στηθάγχη, η αυ-ξημένη χοληστερίνη στο αίμα, η ελαττωματική κυκλοφορία του αίματος και το πρόωρο γήρας.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:Τα ακατέργαστα δημητριακά, οι σπόροι και τα καρύδια. Επίσης το ακατέργαστο, σκούρο ρύζι.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β17 Αμυγδαλίνη. Γνωστή ως «Leatrile»
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Κατά τα λεγόμενα του ερευνητή Ernest Τ. Krebs, Jr., ο οποίος και την ανακάλυψε, η βιταμίνη Β17 έχει επι-κυρωμένα αποτελέσματα ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Οι περισσότεροι από τους ολόκληρους σπό-ρους φρούτων, συγκεκριμμένα του βερίκοκου, του ροδάκινου και του δαμάσκηνου καθώς και πολλά λαχανικά. Τα κουκούτσια του μήλου και όλων των κερασοειδών, καθώς και όλων των ειδών τα φυτικά σπέρματα.
Για τις άλλες βιταμίνες δείτε άλλα φυλλάδια.


Πηγή Προέλευσης

Από το Βιβλίο ‘Aυτοθεραπεία’ του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ
Μπορείτε να τα βρείτε στα βιβλιοπωλεία
ή τηλεφωνώντας στο: 210/ 6818220.

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Comments are closed.