Φυσιοθεραπεία για τον πόνο του αυχένα

Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ 37

Ο πόνος του αυχένα είναι ένα πολύ κοινό περιστατικό και μάλιστα για μερικούς ανθρώπους μια καθημερινή εμπειρία. Πολλά από τα συμπτώματα μπορούν να προληφθούν, να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν με κατάλληλα τεντώματα, ενδυνάμωση και ευθυγράμμιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει μια διαμορφωμένη καμπύλη “C”, που τα άκρα της ανοίγουν προς τα πίσω.
Μερικοί αιτίες ή τύποι πόνου του αυχένα είναι:
1. Μυϊκός: σφίξιμο ή σπασμός στους μυς μέσα και γύρω από τον αυχένα σας .
2. Αρθρικές επιφάνειες: κάθε ζευγάρι σπονδύλων έχει 2 αρθρικές επιφάνειες (αποφύσεις) δεξιά και αριστερά, που τους επιτρέπουν να κινούνται μεταξύ τους. Ανάμεσα σ’ αυτές υπάρχουν οι εκφύσεις των νεύρων. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί όταν αυτές οι αρθρικές επιφάνειες τρίβονται μεταξύ τους. Οστεόφυτα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν γύρω τους και να πιέσουν τα νεύρα δημιουργώντας πόνο.
3. Μεσοσπονδύλιος δίσκος: μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν δίσκοι φτιαγμένοι από χόνδρο. Απορροφούν τις δονήσεις από το περπάτημα, το τρέξιμο, τα άλματα και τις στροφές. Μερικές φορές αυτοί οι δίσκοι προεξέχουν από την κανονική τους θέση και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο με την άσκηση πίεσης στα νεύρα ή στον νωτιαίο μυελό.
4. Σύνδεσμοι: μια άλλη δομή που κρατά τους σπονδύλους στη θέση τους είναι οι σύνδεσμοι. Οι γρήγορες κινήσεις του λαιμού μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό αυτών των συνδέσμων με αποτέλεσμα τον πόνο. Μία άλλη επίπτωση των γρήγορων κινήσεων μπορεί να είναι η ένταση ή η θλάση των μυών που περιβάλλουν και υποστηρίζουν την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που οδηγεί επίσης στον πόνο.
5. Στάση: Το κράτημα του κεφαλιού πολύ μπροστά μπορεί να προκαλέσει μείωση της διαμορφωμένης καμπύλης “C” στον λαιμό σας, ενώ το κράτημα του κεφαλιού πάρα πολύ πίσω μπορεί να την αυξήσει. Οι θέσεις του κεφαλιού μπορούν να αυξήσουν την πίεση που ασκείται στους μυς, συνδέσμους, οστά και δίσκους του αυχένα. Αυτή η αδικαιολόγητη πίεση μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα.
Αυτοθεραπεία, Τεντώματα και Ενδυνάμωση
Αρχική Θεραπεία:
1. Θερμότητα: Κάντε ένα ζεστό ντους και αφήστε το νερό να τρέξει στον αυχένα σας. Αλλιώς, τοποθετήστε μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό στον αυχένα σας. Αφήστε το εκεί μέχρι η επιδερμίδα να αρχίσει να κοκκινίζει και όλη η περιοχή να ζεσταθεί καλά.
2. Χαλάρωση: προσπαθήστε να αποφύγετε τις κινήσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.
3. Μαξιλάρια: αν κοιμάστε συνήθως με πολλά μαξιλάρια, δοκιμάστε ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι. Ο ύπνος με πάρα πολλά μαξιλάρια μπορεί να προκαλέσει μια αυξημένη πίεση στους μυς, τους συνδέσμους και τα οστά, με αποτέλεσμα πόνο στον αυχένα. Το ορθοπεδικό μαξιλάρι θα κρατήσει την καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης στην κατάλληλη θέση ενώ κοιμάστε και ενδεχομένως να απαλύνει τον πόνο σας.
4. Φάρμακα: Ρωτήστε τον γιατρό αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα αντιφλεγμονώδη.
**** ΠΡΟΣΟΧΗ ****
Αν νιώθετε πόνο στον αυχένα σε συνδυασμό με μούδιασμα στο στήθος σας, τους ώμους ή τους βραχίονες, παρακαλούμε να μην προσπαθήσετε να κάνετε οποιεσδήποτε από τις ασκήσεις ή τις τεχνικές που απαριθμούνται πιο κάτω. Ελάτε σε επαφή με τον παθολόγο σας για μια κατάλληλη διάγνωση. Είναι καλύτερο να είστε ασφαλείς παρά να μετανιώσετε μετά!
Τέντωμα:
* Αφήστε το κεφάλι σας να κάνει κάμψη στο πλάι και με το χέρι εφαρμόστε απαλή πίεση στο κεφάλι σας, για να βοηθήσετε την κίνηση στην κατεύθυνση αυτή. Κάντε την κάμψη μέχρις ότου αισθανθείτε ένα απαλό τέντωμα και κρατήστε για 6 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές και επαναλάβετε με την αντίθετη πλευρά.
* Αφήστε το κεφάλι σας να κρεμάσει προς τα εμπρός, σαν να ακουμπάτε το σαγόνι σας στο στήθος σας. Δέστε τα δάχτυλά σας πίσω από το κεφάλι σας, για να εφαρμόσετε απαλή πίεση και να φέρετε το σαγόνι σας πιο κάτω. Σταματήστε όταν αισθανθείτε ένα καλό τέντωμα και μείνετε για 6 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές.
* Με τους ώμους σας χαλαρούς, γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι σαν να κοιτάζετε πέρα από τον ώμο σας. Στραφείτε μέχρις ότου αισθανθείτε ένα τέντωμα και κρατήστε το εκεί για 6 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές και επαναλάβετε με την αντίθετη πλευρά.
Ενδυνάμωση:
* Βάλτε ένα χέρι στη μια πλευρά του κεφαλιού σας και κρατήστε το εκεί. Πιέστε το κεφάλι σας στο χέρι σας, προσπαθώντας να το κάμψετε πλάι, αλλά μην αφήσετε το κεφάλι να κινηθεί. Μείνετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές και επαναλάβετε με την αντίθετη πλευρά.
* Τοποθετήστε και τα δύο σας χέρια στο μέτωπό σας. Ωθήστε το κεφάλι σας στα χέρια σας και χωρίς να το αφήσετε και πάλι να κινηθεί κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές.
* Τοποθετήστε το ένα χέρι πάνω στη μια πλευρά του κεφαλιού σας και κρατήστε το εκεί. Γυρίστε το κεφάλι σας προς το χέρι σας σαν να πρόκειται να κοιτάξετε πέρα από τον ώμο σας, μόνο μην αφήσετε το κεφάλι να κινηθεί. Κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε το τρεις φορές και επαναλάβετε με την αντίθετη πλευρά.
* Σταθείτε με την πλάτη σας ίσια στον τοίχο. Κατεβάστε το σαγόνι σας πιέζοντας το κεφάλι σας στον τοίχο και κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τρεις φορές.


Πηγή Προέλευσης

(H μετάφραση, επιμέλεια και αναδημοσίευση του άρθρου είναι μια προσφορά από το φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό και μορφωτικό σωματείο Αρμονική Ζωή, Γρίβα 23, Χαλάνδρι – 210 6818220, 210 6818151)

Copyright © 1996-2005 The Nicholas Institute of Sports Medicine and Athletic Trauma. Ινστιτούτο Νίκολας της αθλητικής ιατρικής και του αθλητικού τραύματος. Τα δικαιώματα διατηρούνται. http://www.nismat.org/ptcor/neck/

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Comments are closed.