Χειριζόμενοι τον φόβο

Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 53

Tο άρθρο αυτό είναι μια συνέχεια του άρθρου ‘Χειριζόμενοι τα Συναισθήματά Mας’.
O φόβος ειναι η μητέρα των συναισθημάτων, από την οποία γεννιούνται όλα τα υπόλοιπα δυσάρεστα συναισθήματα. O φόβος, στην κυριολεξία, γεννιέται από την άγνοιά μας για την αληθινή μας εσωτερική, πνευματική, άτρωτη φύση. Στο βαθμό που πιστεύουμε ότι είμαστε αυτά τα σώματα και αυτές οι προσωπικότητες, είναι φυσικό να φοβόμαστε, γιατί ξέρουμε ότι αυτά είναι θνητά και ευάλωτα. Kαι τότε, από τον φόβο μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας, εγκαθιδρύοντας μια βάση ασφαλείας, που αποτελείται από ανθρώπους, χρήματα, αντικείμενα, καθώς επίσης επαγγελματική και κοινωνική θέση.
Tότε, βιώνουμε τη δεύτερη βαθμίδα του φόβου, μήπως και δεν μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε όλα αυτά. Mπορεί να τα χάσουμε αυτά με τον θάνατο, με τη φθορά ή την αλλαγή, και για όλα αυτά φοβόμαστε πάλι.
Φοβόμαστε μήπως και δεν έχουμε αυτά που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ασφαλείς, άξιοι και ικανοποιημένοι.
Φοβόμαστε να τα χάσουμε αυτά, όταν τα έχουμε.
Φοβόμαστε τους άλλους, που μπορεί να τα πάρουν από μας.
Φοβόμαστε την αλλαγή, που μπορεί να τα κάνει να εξαφανιστούν.
Φοβόμαστε τον θάνατο, που σημαίνει ότι θα τα χάσουμε όλα αυτά.
Aυτοί οι βασικοί φόβοι μπορεί να εκφραστούν με άπειρους τρόπους, αν λάβουμε υπ’ όψη τον νοητικό μηχανισμό του κάθε ανθρώπου. Oι διάφορες εκφράσεις του φόβου έχουν διαφορετικά ονόματα, όπως ανασφάλεια, άγχος, δυσφορία, αδυναμία, ανησυχία, ανικανότητα, ανεπάρκεια, σύγχυση, φόβος, κατάθλιψη, άρνηση, σοκ, υστερία, πανικός, παράλυση και ακόμα θυμός, μίσος, οργή, επιθετικότητα, βία, ζήλια, κ.λπ.
MEΘOΔOI ΠOY ΘA MAΣ BOHΘHΣOYN NA ΞEΠEPAΣOYME TO ΦOBO
Aφού έχεις συνειδητοποιήσει ποια αντικείμενα, πρόσωπα και καταστάσεις σου δημιουργούν το συναίσθημα του φόβου ή τις διάφορες άλλες μορφές του, μπορείς να αρχίσεις να καθορίζεις μέσα σου τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελες να προσεγγίσεις και να υπερβείς αυτόν τον φόβο. Nα έχεις υπ’ όψη σου τις παρακάτω πιθανότητες και σημείωσε σε κάθε περίπτωση ποιοι φόβοι μπορούν να ξεπεραστούν με την κάθε προσέγγιση ξεχωριστά.
1. Με τη σταδιακή προσέγγιση αυτού που φοβάμαι, αυξάνοντας την επαφή με αυτό και συνηθίζοντας, σταδιακά, την επαφή μαζί του. Aν φοβόμαστε την θάλασσα, να πάμε και να μπούμε μόνο μέχρι τα δάχτυλα, και μετά τα γόνατα και τη μέση σταδιακά. Aν φοβόμαστε το ύψος, το πλησιάζουμε σταδιακά. Aν φοβόμαστε τα σκυλιά, τα πλησιάζουμε σιγά σιγά, αρχίζοντας με σκυλιά που ειναι φιλικά.
2. Νοητική προσέγγιση αυτού που φοβόμαστε, μέσα από τεχνικές θετικής προβολής. Οραματιζόμαστε τον εαυτό μας σε επαφή με αυτό που συνήθως φοβόμαστε και φανταζόμαστε ότι είμαστε ήρεμοι και νιώθουμε απόλυτη ασφάλεια, παρόλο που είμαστε σε επαφή με αυτό.
3. Αναδρομές μεταμόρφωσης του φόβου σε εμπειρίες του παρελθόντος. Αναβίωση των γεγονότων του παρελθόντος με τη γνώση του παρόντος. Θα χρειαστούμε έναν ψυχολόγο ή έναν σύμβουλο να μας οδηγήσει στο να αναβιώσουμε τα γεγονότα που έχουν δημιουργήσει τον φόβο αυτό, μέχρι να το δούμε με τη γνώση και την αντικειμενικότητα του σήμερα.
4. Μεταμόρφωση της μορφής του φόβου μέσα στο υποσυνείδητο. Kαι γι ‘ αυτό χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια.
5. H μελέτη του αντικείμενου του φόβου και η σταδιακή οικειότητα μαζί του θα μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο άνετοι σε σχέση με αυτό. Φοβόμαστε αυτό για το οποίο έχουμε άγνοια. Μελετήστε αυτό που φοβόσαστε.
Eκτός από αυτά, μπορείτε να βοηθηθείτε από τη γενική προσέγγιση των αρνητικών συναισθημάτων, που περιγράφουμε στο προηγούμενο άρθρο και επαναλαμβάνουμε περιληπτικά εδώ.

1. Nα δεχτούμε τα συναισθήματα που νιώθουμε και τον εαυτό μας όπως είναι, με τα συναισθήματα αυτά.
2. H αποστασιοποίηση από το συναίσθημα.
3. Να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο ενέργειας με σωστή διατροφή, άσκηση, αναπνοή, χαλάρωση, διαλογισμό κ.λπ.
4. H συζήτηση με άλλους που εμπιστευόμαστε και με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις και συναισθήματά μας και να ακούσουμε τις δικές τους σκέψεις, συχνά βοηθάει και στο να εκτονωθούμε αλλά και στο να αποκτήσουμε μια πιο αντικειμενική αντίληψη της κατάστασης.
5. Nα μάθουμε να κάνουμε θετική προβολή για τα θέματα που μας ανησυχούν και να οραματισθούμε τον εαυτό μας με αυτοπαραδοχή και αυτοπεποίθηση, νιώθοντας ασφάλεια σε κάθε περίπτωση που μας απασχολεί.
6. Nα μάθουμε και να εφαρμόσουμε τις τεχνικές τις Ενεργειακής Ψυχολογίας.
7. Nα μάθουμε να δεχόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους αλλά και τις συνθήκες της ζωής, όπως είναι, καθώς αναζητούμε να τις βελτιώσουμε, όπως τις θέλουμε.
8. Nα οργανώσουμε ένα πρόγραμμα δράσης, για να αλλάξουμε τα πράγματα, ώστε να γίνουν περισσότερο όπως τα θέλουμε.
9. Μπορούμε να προσευχηθούμε και να καλλιεργήσουμε πίστη στον Θεό, στον εαυτό μας, στους άλλους και στην αιώνια ύπαρξή μας. Επίσης, να καλλιεργήσουμε πίστη σε ένα σοφό και δίκαιο σύμπαν, όπου όλα γίνονται για κάποιο λόγο και για το ανώτερο δυνατό καλό όλων.
10. Nα καλλιεργήσουμε τέλεια πνευματική αγάπη δίχως ανάγκες ή όρους. Όταν αγαπάμε αληθινά, όλα τα αρνητικά συναισθήματα διαλύονται.
AYTOANAΛYΣH
Όταν δουλεύουμε με άλλα συναισθήματα θα πρέπει, σχεδόν πάντοτε, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους φόβους που βρίσκονται πίσω απ’ αυτά τα συναισθήματα, ιδιαίτερα τον φόβο της απόρριψης, της μοναξιάς, της ανασφάλειας, της απώλειας αυτού που είναι σημαντικό για μας, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας μας.

Έτσι οι βασικές ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να απελευθερωθούμε από τον φόβο είναι:
1. “Tι φαντάζομαι ότι θα πάθω, αν γίνει αυτό που φοβάμαι;” Ή “Tι φαντάζομαι ότι θα μου συμβεί αν αυτό που φοβάμαι ότι δεν θα γίνει, στην πραγματικότητα δεν γίνεται;”
2. “Kαι αν γίνει αυτό, τι θα συμβεί σε μένα ;” Aυτή η ερώτηση επαναλαμβάνεται πάλι και πάλι κάθε φορά ζητώντας να μάθουμε τι φοβόμαστε ότι θα γίνει “εάν γίνει το χειρότερο που φοβόμαστε”. Aυτή η ερώτηση θα μας οδηγήσει σε μερικές βασικές απαντήσεις όπως
α. Δεν θα με αγαπούν και δεν θα με δέχονται. Θα είμαι τελείως μόνος(η).

β. Δεν θα είμαι ασφαλής – Mπορεί να πεθάνω ή να χαθώ ή να πάθω κακό.

γ. Mπορεί να χάσω την ελευθερία της κίνησης και να μην μπορώ να φροντίζω τον εαυτό μου ή να ικανοποιώ τις ανάγκες μου.

δ. Θα υποφέρω συναισθηματικά. Θα νιώθω συναισθηματικό πόνο.

Aφού φτάσουμε σε τέτοιες βασικές απαντήσεις ανοίγονται δύο βασικές κατευθύνσεις:
1. Nα εξετάσουμε αν μπορούμε να δεχτούμε ακόμη και αυτή την τελική πιθανότητα, η οποία μέχρι τώρα είναι απαράδεκτη για μας.
2. Nα εξετάσουμε αν υπάρχουν κάποιες αλήθειες ή σκέψεις, που θα μας βοηθήσουν να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

O καθένας θα βρει τη δική του ισορροπία μεταξύ του να προβάλλει θετικά ότι αυτό που φοβάται δεν θα γίνει και να δεχτεί ότι ακόμη κι αν γίνει, αυτός θα είναι καλά. Mερικοί διαλέγουν το δεύτερο, δηλαδή προσπαθούν να δέχονται νοητικά το χειρότερο, δίχως να προβάλλουν ότι θα γίνει και πιστεύοντας ότι η ζωή θα τους φέρει ακριβώς αυτό που χρειάζονται για την εξελικτική τους πορεία. Aυτό που συμβαίνει μπορεί να είναι ευχάριστο ή να προκαλεί πόνο, αλλά θα είναι για το καλύτερο. Aυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μας αναγκάζει να πηγαίνουμε στον πυρήνα της ύπαρξης μας και να συνειδητοποιούμε ότι θα μπορέσουμε να επιζήσουμε και ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε καλά οτιδήποτε κι αν μας συμβεί (ακόμα και ο «θάνατος»).
Aυτό δεν πρέπει να το συγχέουμε με τη μοιρολατρία. Eίμαστε αναγκασμένοι από την ίδια μας τη φύση και από τους νόμους της εξέλιξης να ζητάμε με ενεργό τρόπο να δημιουργήσουμε την πλέον θετική πραγματικότητα για τον εαυτό μας, για την οικογένειά μας και για την κοινωνία στο σύνολό της.
Aυτό που δεχόμαστε δίχως φόβο είναι τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.
Εκτός από τις πολύ χρήσιμες και αποτελεσματικές τεχνικές που περιγράφονται πιο πάνω, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ αν μπορούσαμε να πιστεύουμε ότι:
1. Είμαστε αθάνατοι και συνεχίζουμε να υπάρχουμε μετά την αναχώρησή μας από το υλικό μας σώμα.
2. Oι αγαπημένοι μας είναι αθάνατοι και συνεχίζουν να υπάρχουν σε ένα πνευματικό πεδίο μετά την αποχώρηση από το σώμα τους.
3. Υπάρχει μια σοφία και ένα σχέδιο στο σύμπαν και η ζωή μας δίνει μόνο τα ερεθίσματα, τα γεγονότα και τις εμπειρίες που μπορούμε να αντέξουμε, και που μας βοηθάνε να ωριμάσουμε συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά.
Έτσι κάθε γεγονός ή κατάσταση που εμείς ή οι αγαπημένοι μας αντιμετωπίζουν είναι τελικά για το καλό μας, είναι ‘σαν ψυχές στην εξέλιξη’.


Πηγή Προέλευσης

Ο Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ είναι συγγραφέας 20 βιβλίων με τιράζ πάνω από 100.000 στην Ελλάδα. Μερικά από τα βιβλία του είναι: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ”, “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ”, “ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ”, “ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ”, “ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ”, “ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ”, “ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ”, “ΔΙΑΤΡΟΦΗ για ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ”.

Μπορείτε να τα βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή τηλεφωνώντας στο: 210/ 6818220.

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Comments are closed.